Jura i gospođica Zavissst




Dječaka Juru već smo upoznali u slikovnici Jura i kuckalo protiv dosade (slikovnica je nagrađena nagradom Grigor Vitez), a ovoga puta dječak Jura našao se u novom problemu o kojem govori ova slikovnica.

Ovoga puta Juru nije uhvatila dosada nego se suočio s podmuklom gujicom, gospođicom Zavissst.  Naime, Jura je pozvan na kostimiranu zabavu kod svog najboljeg prijatelja Roka. Na pozivnici je pisalo da se radi o gusarskom partyu. U skladu s time,  Jura se obukao u gusara, s maramom na glavi i povezom preko oka. Na zabavu su ga vozili tata i djed. I sve je bilo dobro dok Jura nije ušao u Rokov stan! Jer sve je bilo puno djece, ali ne i gusara. Bile su tu vile, svemirci, vitezovi, vještice, a 
Roko je bio Superman. Jura se istoga trena snuždio i zaključio kako svi imaju bolje kostime od njega.  I ne samo to, svi imaju više poklona, slave bolje rođendane, i sve je nekako bolje.


U isto je  vrijeme bio i ljutit, i kriv, i tužan – od svih na svijetu iznevjeren, sitan, nesretan i ružan. Roko mu je najbolji prijatelj – to zna – druže se po cijeli dan, ali je li baš pošteno da ima Playstation i toliko veći stan? Da je bolji u nogometu i da ga svatko voli, da sjedi u klupi s Klarom i da je super u školi?

Obuzet tamnim mislima Jura je izletio van u dvorište. A tamo, na klupi, sjedio je djed koji se jako začudio kada je vidio gusara Juru. I tako, djed upita Juru zašto nije na rođendanu a on mu se požali da je na rođendanu svatko boli od njega i da svatko više ima. I naravno, djed je odmah shvati o čemu se radi i odlučio Juri ispričati jednu priču. Priču o putovanju Amazonom gdje je pronašao gospođicu Zavissst.


Ta gujica sitna isprva jedva da se i vidi, malko se pravi bitna, malo se kao stidi – i ne osjetiš je kad ti u njedra skoči pa gmiže, šapće i sikće, u uho otrov ti toči.

Djed je Juri ispričao kao je i on bio zavidan na svog prijatelja Petra i kako se zbog toga osjećao jako loše. Kako je napustio brod i izgubio prijatelja, a Jura mu je dao divne savjete i zapravo i sam uvidio kako može pomoći sebi i svom prijateljstvu s Rokom.

Na kraju priče Jura se sretan vraća na zabavu gdje ga je Roko s nestrpljenjem tražio. Kada je završio party Jura je laka i sretna srca otišao kući.

Jednako kao i priča Jura i kuckalo protiv dosade i ova priča nosi lijepu poruku. Zavist je osjećaj s kojim se, osobito u djetinjstvu često susretnemo i smatram kako će ova priča pomoći vašoj djeci da je bolje upoznaju i još bolje od nje pobjegnu.


Meni osobno je slikovnica zaista lijepa i posebno sam uživala u odličnim ilustracijama gospodina Manuela. Svakodnevne teme i posebne ilustracije odličan su spoj za prekrasnu slikovnicu. Nadam se da ćemo u budućnosti čitati još krasnih slikovnica ovog fantastičnog dvojca.

DOB: 8+
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 32
Autor: Roman Simić
Ilustrator: Manuel Šumberac
Izdavač i cijena: Profil, 2019. - 69,00kn

Primjedbe

Popularni postovi