ARMSTRONG VELIKA PUSTOLOVINA MIŠA ASTRONAUTA



S radom Torbena Kuhlmanna već smo se upoznali u njegovoj slikovnici LINDBERGH – Velika pustolovina miša zrakoplovca (link), a ovoga put predstavljam vam prekrasnu knjigu posvećenu Armstrongu.

Ove godine obilježava se 50. – ta godišnjica slijetanja na Mjesec, jednog velikog koraka za čovječanstvo. No ova priča započinje puno ranije, sredinom dvadesetog stoljeća na jednom nepoznatom tavanu u koji se doselio jedna mali miš. Otkrivši jedne večeri zaboravljeni teleskop započinje njegova avantura. Miševi kao miševi, oduvijek su promatrali veliku žutu kuglu na nebu i pitali se od čega je napravljena. Od sira? Možda. Ovaj maleni mišić odlučio je uputiti se u svemir i otkriti od čega se Mjesec zapravo sastoji. Kao  i u prvoj knjizi, i ovoga puta maleni miš našao se pred mnogim problemima koje je uspio riješiti i napravio velik korak sletjevši na Mjesec i stavivši tamo svoju zastavicu. Kako se vratio na Zemlju i što je rekao svojim prijateljima miševima pronađite u knjizi.



Miševo putovanje mračnim dubinama svemira trajalo je tri dana. Mjesec je u međuvremenu opasno narastao. Njegova poput brašna bijela površina bila je prošarana malim i velikim kraterima. Nisu to bile nikakve rupe u siru! Miš je doletio do pilotskog sjedala i zakopčao sigurnosni pojas. Uskoro će započeti manevar slijetanja na Mjesec. Motor je uskovitlao sivkastu prašinu. Potom se svemirska kapsulica spustila na tlo. Dok mu je srce lupalo kao ludo, miš je sa strahopoštovanjem otvorio okance...



I ova knjiga bogata je prekrasnim ilustracijama u kojima sam uživala gledajući ih – posebno mi se sviđa što ilustracije zapravo uopće nemaju puno boja a toliko su životopisne i divne. Knjiga ima izgleda starog, pohabanog dnevnika koji ste možda pronašli na nekom starom tavanu i sam njen izgled nekako odmah asocira na djetinjstvo i tajne.. Ma pogledajte ih samo!

Na kraju knjige nalaze se i kratke crtice o povijesti putovanja u svemir. Ova knjiga je odlična literatura za male istraživače i ljubitelje znanosti ali i za sve nas odrasle koji uživamo u divnim ilustracijama i zanimljivim pričama.



P.S. Vidjela sam da je Torben Kuhlman prošle godine izdao još jednu knjigu u ovome stilu „Edison: The Mystery of the Missing Mouse Treasure“ i iskreno se nadam da ćemo i nju moći uskoro pronaći u našim knjižarama.



DOB: 8+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 124

Autor i ilustrator: Torben Kuhlmann

Izdavač i cijena: Planet Zoe, 2018. - 149,00kn

Prijevod: Dunja Flegar



Primjedbe

Popularni postovi