Velika knjiga kukaca



Odmah na početku moram vam napomenuti kako ja nisam neki ljubitelj kukaca, i da nikada nisam nešto naročito obraćala pozornost na knjige i slikovnice o dotičnima.  Sve dok nisam ugledala ovu knjigu. Ona me oduševila.
Za početak, jako mi se svidio ovaj veliki i neobični format knjige, u zadnje vrijeme baš volim velike knjige (iako zbog toga imamo problem s slaganjem dotičnih na policu, ali nema veze). A onda ilustracije, divne, predivne ilustracije u kojima sam zaista uživala. Moram priznati da sam i sama naučila neke stvari o kukcima koje zaista nisam znala. Npr. jeste li znali da su bubamare lansirali u raketi kako bi pomogle u znanstvenim istraživanjima? Ova knjiga puna je takvih zgodnih informacija koje će vjerujem zainteresirati vaše klince i potaknuti ih na čitanje i usvajanje novih znanja. Kornjaši, bubamare, leptiri, moljci, mravi, pčele, noćni kukci, termiti, muhe, vretenca, stonoge, zrikavci i skakavci, paličnjaci, bogomoljke, puževi, gujavice, pauci,  kukci su koji se spominju u  ovoj Velikoj knjizi kukaca. na svakoj stranici napisane su zanimljivosti o nekom kukcu, a osim toga tu je i poneki zadatak Možeš li pronaći… kako bi čitajući vježbali i svoje oči i bolje promotrili ilustracije.


Muha ima izvrstan vid
Svako oko muhe ima više od 4000 leća kojima muha primijeti i najmanji pokret.  

Na početku ove knjige možete otkriti što je sve zajedničko kukcima, koji kukci su zapravo kukci, pronaći ćete i obiteljsko stablo kukaca, a na kraju ćete otkriti kako izgledaju ličinke kukaca, koji kukci žive u našem domu i vrtu i još pun toga zanimljivog.


Čudesni puževi
Močvarni puž može uhvatiti zrak u kućicu kako bi mogao disati ispod vode. također, može disati kroz kožu.

Cijela knjiga jako je lijepo prilagođena najmlađima, ali vjerujte, i vi ćete u njoj jednako uživati. Autor ove divote, Yuval Zommer diplomirao je na Royal College of Art u Londonu i iako ej jedan period svoga života radio kao kreativni direktor u velikim marketinškim agencijama, shvatio je kako zapravo želi baviti se ilustracijom i pisanjem knjiga za djecu. Hura! J  Napisao je još dvije knjige na ovom principu koje bi zaista vrlo rado čitala, a vjerujem i vi, i na hrvatskom jeziku – The Big Book of Beasts i The Big Book of Blue. Prema ovome što sam pronašla na netu zaista su prekrasne i vrlo rado bi ih vidjela i na našim policama.

U svakom slučaju, ovu vam knjigu od srca preporučam. J


DOB:5+
Uvez: tvrdi
Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2018. Zagreb, - 119,00kn
Tekst i ilustracije: Yuval Zommer
Stručnjakinja za kukce: Barbara Taylor
Prijevod: Petra Matić

Primjedbe

Popularni postovi