Frida Kahlo i njezini ljubimci



Nekako se u zadnje vrijeme i na našem tržištu sve više mogu naći knjige i slikovnice koje u prvi plan stavljaju žene. Priče za laku noć za mlade buntovnice 1 i 2 (Znanje), Atlas izuzetnih ljudi (Profil),  najavljena je i knjiga Žene u znanosti (Školska knjiga) i prekrasna slikovnica Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet (Profil) odlične su knjige i slikovnica u kojima su prikazane neke od jedinstvenih i sjajnih žena, koje su imale,  i još uvijek imaju utjecaj na povijest i današnjicu. Nedavno je  izašla i ova prekrasna slikovnica koja najmlađim čitačima predstavlja jednu, meni osobno posebno dragu ženu,  meksičku slikaricu Fridu Khalo i njen život. Frida se naravno spominje i u gore navedenim knjigama, ali ova slikovnica govori samo o njoj i zaista je posebna.


Slikovnica Frida Kahlo i njezini ljubimci govori o Fridi kao djevojčici, njenom životu i ljubavi prema životinjama.  O Fridinom životu sam dosta čitala i gledala filmove, ali moram priznati kako mi se ova slikovnica posebno svidjela, pogotovo zato što je sam lik Fride tako vješto prikazan i približen najmlađim čitateljima. U knjizi je stavljen naglasak na Fridinu umjetnost i ponajviše ljubav prema životinjama koje su na nju utjecale, ali spominju se i oni manje lijepi aspekti njena života – zdravstveni problemi i nevjerni suprug Diego Rivera.

U slikovnici upoznajemo Fridine ljubimce – papagaja po imenu Bonito, lane Granzia, crnu mačku, dva majmuna  - Fulang Chang i Caimito del Guayabal, orla Gertrudis, dva purana i tri psa – Señora Xolotla, Señnoritu Capulinu i Señora Kosti. Svakoj životinji posvećena je stranica i opisan je utjecaj na Fridin život. Tako se još više naglasila njena ljubav prema životinjama jer njeni animalitosi, koji su joj pružali utjehu u teškim životnim razdobljima, nalaze se na njenim prekrasnim slikama.


Frida je stalno provodila vrijeme sa svojim ocem, fotografom, koji ju je naučio da promatra svijet znatiželjnim očima. Frida i tata išli bi u park skupljati bube koje su potom proučavali pod mikroskopom. Otac ju je naučio i kako bojom uljepšavati njegove fotografije. Frida je voljela male kistove i prekrasne boje.

Ova slikovnica na vrlo lijep i primjeren način poučava djecu o ikoni meksičkog slikarstva, o tome kako fizičke teškoće koje je Frida imala nisu utjecale na njen intelektualni razvoj i definitivno ju nisu spriječile u ostvarivanju njenih umjetničkih zamisli. Ovu slikovnicu definitivno trebate uvrstiti na svoju listu slikovnica za čitanje, ako ne i svoju kućnu biblioteku jer ne sumnjam da će se ova divna slikovnica dopasti i vama starijima.

Na početku slikovnice imate napisanu tablicu s izgovorom pojedinih imena i pojmova, a na kraju slikovnice napravljena je autoričina bilješka u kojoj je napisana svojevrsna biografija Fride te popis njenih umjetničkih djela koji se pojavljuju u slikovnici.

Ono što mi se osobito jako sviđa je sama ilustracija ove slikovnice. Definitivno je posebna. Ilustracija jako lijepo prati tekst i sviđaju mi se te izražajne i upečatljive boje – baš kao da ju je ilustrirala sama Frida. Dovoljno govori i činjenica da su ovu slikovnicu New York Times i njujorška javna knjižnica proglasili najbolje ilustriranom knjigom u 2017. godini.


Malo sam bacila pogled na stranicu autorice Monice Brown i vidjela sam da je, između ostalih, napisala i slikovnicu o Pablu Picassu  i Palbu Nerudi  za koje se također nadam da će pronaći put do naših knjižara.


DOB: 4 +

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Izdavač i cijena: Planet Zoe, Zagreb 2018. - 99.00kn

Autorica: Monica Brown

Ilustrator: John Parra 

Prevela: Milena Benini

Primjedbe

Popularni postovi