Podvodna priča


Naše pravilo je – nigdje bez dobre knjige, u ovom slučaju slikovnice. S obzirom da smo ovih dana na moru, odlučili smo se sa sobom uzeti slikovnice morske tematike. Među njime se našla i odlična Podvodna priča Kestutis Kasparavičiusa. Moram priznati da mi je ovo za sada jedna od najdražih njegovih slikovnica. S obzirom da sam veliki ljubitelj ljeta i mora, ova slikovnica mi je svojevrsni „must have“. J


Usred modrog mora, gdje je vode tako mnogo da ti čak treperi pred očima, živjelo je jato riba. Bilo ih je ukupno osam: Prugić, Zebrica, Pjegić, Trbonjica, Trakica, Šarenko, Mrljica i Bodljić. To more ponekad bi iznenadile jake oluje. A kad bi se oluje smirile, u moru bi ostalo jako puno nereda. Nakon svake takve oluje ribe su morale zapeti iz petnih žila da sve opet bude kao što je bilo. A trebalo je tu i tamo malo pomesti i počistiti. Budući da su oluje bjesnjele prilično često, ribice uopće nisu imale vremena za odmor. A o zasluženom godišnjem odmoru negdje u drugom moru nisu se usudile ni maštati.


I tako počinje ova priča… svaka od osam ribica vrijedno je radila i imala svoj zadatak koji je revno obavljala. No vrijedne ribice nikako nisu imale vremena za svima potreban odmor. Sve dok jednoga dana Bodljić obavljajući svoj posao nije iskočio tako visoko da je, padajući u more, potonuo na samo dno. A tamo, na samom dnu mora, nalazila se hobotnica. Probuđena iz sna, hobotnica se jaaako naljutila i zaprijetila Bodljiću da će poloviti njega i sve njegove prijatelje ribice. I bilo bi to puno jednostavnije da hobotnica na svojim nogama, pipcima, nije imala cipele. Cipele koje hobotnica nije mogla skinuti, jer nije znala odvezati vezice. I tada joj u pomoć priskaču Bodljić i ostale ribice, a zahvalna hobotnica, umjesto da ih polovi odluči pomoći ribicama. Što se dalje dogodilo i kako se priča odvijala ostavljam vam da otkrijete sami. Sigurno će vam se svidjeti.


Hobotnica je odmah pokušala micati vršcima svojih nogu – pipcima. No oni su tako dugo bili obuveni u cipele da se potpuno ukočili i nisu se više mogli kretati. Onda su ribice počele perajama i repićima škakljati Hobotnici te pipke.

Gospodin Kasparavičius odličan je pisac i ilustrator koji je za svoj rad nagrađivan već puno puta. Ne znam da li više uživam u njegovom smislu za humor i divnim, nadasve maštovitim, neobičnim pričama ili prekrasnim ilustracijama. U svakom slučaju Podvodna priča odlična je slikovnica uz koju ćete uživati i vi i vaši klinci. A svakako vam preporučam i ostale slikovnice gospodina Kasparavičiusa koje je za nas pripremila izdavačka kuća Ibis grafika. Vrtlar Florijan, Madvjedovanje, Zec Mrkvus Veliki samo su neke od fantastičnih slikovnica ovoga autora, a nedavno je izašla i njegova nova slikovnica Lijenozemska (više o slikovnici potražite uskoro na blogu). J


DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb, 2015. – 100,00kn

Autor i ilustrator: Kestutis Kasparavičius

Prevela: Mirjana Bračko

Primjedbe

Popularni postovi