JUPITER KOJI JE TRAŽIO RIJEČ

 


Slikovnica „Jupiter koji je tražio riječ“ priča je o ponašanju, odnosu prema drugima, granicama koje si postavljamo i koje si ponekada dopuštamo prijeći, te o oprostu.

U ovoj slikovnici čitamo priču o Jupiteru koji se jednoga dana jako naljutio i odlučio šutjeti. Kada je djevojka Vera pokušala otkriti zašto je to tako rekao joj je neke ružne riječi. Riječi koje su povrijedile Veru. I sada ona više nije želelja razgovarati – barem ne s Jupiterom.

Ružne su se riječi

 razbježale po Kozmosu,

sakrile se iza zvijezda,

kometa i u Verinu kosu.

Jedna joj je ružna riječ

 završila čak i na nosu.

  

 Jupiteru je ubrzo bilo žao, i želio je popraviti situaciju s Verom no nije znao kako. Ni ostali planeti nisu mu znali pomoći. Sve dok za pomoć nije pitao Zemlju.

Zemlja je nešto naučila od ljudi:

- Ako ti je žao, iskren budi!

Lov na ružne riječi

Verinu tugu neće ugasiti,

ne postoji LIJEPA RIJEČ

koja prijateljstvo može spasiti!

HVALA, MOLIM, OPROSTI I IZVOLI

riječi su koje svatko čuti voli.

 


Pogađate, Jupiter se ispričao i Vera mu je oprostila.

Ova slikovnica podsjeća nas na to koliko riječi znaju boljeti, koliko mogu povrijediti, ali riječi mogu i popraviti stvar. Priča je ovo o odnosima i kako je ponekada, kada su oni narušeni, teško pronaći način kako ih popraviti. Čak i kada znam kako, ponekada je teško postupiti ispravno. Ovo je odlična priča za razgovor s djecom, o tome što je u redu i što nije kada je u pitanju odnos prema drugome. Koliko je važno priznati pogrešku i reći „oprosti“. Vjerujem da će ova slikovnica potaknuti na razmišljanje sve one koji ju pročitaju. 

Slikovnicu je napisala autorica Lucija Šprem Veljavečki, a ilustrirala ju je Ana Kaodić.  

tvrdi uvez, 36 str.

Izdavač: Evenio, 2022.

Primjedbe

Popularni postovi