Geronimo - pingvin koji je mislio da može letjeti


 Na najudaljenijem dnu dna

našeg planeta živjela je ogromna

kolonija carskih pingvina.

Brižni su očevi grijali jaja kad se iz jednog

izlegao mali pingvin.

Zvao se Geronimo.


Pingvin Geronimo imao je jedan veliki san. San o kojemu su sanjali i ostali pingvini kada su bili mali. San o letenju. I iako su mu svi rekli kako pingvini ne lete, Geronimo nije odustajao od svog sna. Pokušavao je i pokušavao, a svaki njegov pokušaj završio je padom. Njegov otac pokušavao mu je objasniti kako nikada neće moći letjeti, jer pingvini jednostavno ne lete, no u isto se vrijeme divio upornosti svoga sina.

Vidjevši Geronimove suze i tugu zbog neostvarenog sna, njegov otac odlučuje potražiti pomoć kod ostalih pingvina, naglašavajući ima kako su i oni nekada davno sanjali isti san. I tako, kada se jednoga jutra probudio Geronimo je bio u čudu. Naime, svi pingvini stajali su naglavačke.

„Što se događa?“ pitao je Geronimo.

„Kako misliš što se događa?“, odgovorio je tata koji je, poput svih ostalih, dubio navrh glave.

„Pa svi stojite naglavačke!“

„NE! Ti stojiš na glavi! Odbaci se s leđa i vinut ćeš se u nebo!“ Tata je pokazao prema moru.


I iako su svi u početku pokušavali uvjeriti Geronima kako mora odustati od svoje ideje, vidjevši koliko je uporan i koliko mu njegov san znači, ostali pingvini odlučili su mu pomoći u ostvarenju sna. 

Ova slikovnica zaista mi se jako svidjela. Nisam ni očekivala ništa manje od autora čije se knjige i slikovnice i knjige uvijek dočekuju s veseljem. Geronima krasi ona poznati Walliamsov humor, dosjetljivost. Ovo je priča o snovima i njihovom ostvarenju. I iako nije uvijek moguće ostvariti ih na onaj način na koji smo prvotno zamislili, snovi se ipak, pogotovo ako ih malo prilagodimo mogu ostvariti. Samo treba biti ustrajan.

Smatram da su ovakve zabavne, šaljive slikovnice koje imaju pozitivnu poruku potrebne današnjim generacijama. Snovi se ponekada čine nemogućima i nedostižnima ali kada sanjamo, i kada uz sebe imamo ljude koji su spremni pomoći nam, oni se ipak ostvaruju. Jako mi se svidjelo i što na samom početku slikovnice imamo neka važna objašnjena o tome kako pingvini žive, što  slikovnici daje i onaj edukativni element.


Geronimo je slikovnica koju vrlo rado čitamo u ovim hladim danima. I iako je glavni lik polarna životinja, a okolina je hladna i snježna, ovo je slikovnica koja će vam ugrijati srca i neće vas ostaviti ravnodušnima. Jednako kao i prijašnja slikovnica autora Davida Walliamsa koju nam je izdala Mozaik knjiga, Mala Čudovišta, i ova će vas oduševiti i ja vam ju od srca preporučam. Ušuškajte se i poletite u lijepu pustolovinu s preslatkim pingvinom.

 DOB:4+

tvrdi uvez, 36 str.

autor: David Walliams

ilustracije: Tony Ross

prijevod: Melita Redžić Savičić

izdavač: Mozaik knjiga



Primjedbe

Popularni postovi