Barnabus

Nova slikovnica braće Fan u izdanju Profil knjige oduševila me jednako kao i sve druge njihove. Projekt Barnabus, priča o nesavršeno igrački koja je napola miš i napola slon, proglašena je najboljom slikovnicom 2020. godine, a više o slikovnici pišem vam u tekstu.

Laboratorij je bio skriven ispod trgovine Savršeni ljubimci u posve običnoj ulici.

Bio je duboko pod zemljom, gdje ga nitko nikada neće pronaći.

U laboratoriju su nastajali savršeni ljubimci.

Samo što Barnabus nije bio savršen.

 Barnabus i njegovi prijatelji žive zatočeni ispod staklenih zvona u tajnom laboratoriju ispod trgovine Savršeni ljubimci u kojoj djeca mogu kupiti „savršene“ ljubimce stvorene genetičkim inženjeringom. Barnabusa i ostale proglasili su neuspješnim projektima i osuđeni su na reciklažu. 

„Moramo pobjeći“, odjednom će Barnabus. Ostali neuspjeli projekti isprva ostanu bez daha, a potom počnu klicati. „Nemoguće“ rekao je Pip. „Ništa nije nemoguće „ reče Barnabus. I zakorači unatrag…

Barnabus, koji nikada nije bio izvan svog staklenog zvona, ne žilo ostatak života provesti u njemu, deklariran kao neuspjeo i zajedno s ostalim „neuspjeli projektima“ odlučuje pobjeći i pronaći mjesto na kojemu će napokon biti prihvaćeni onakvima kakvi jesu i živjeti na slobodi.

  

Projekt Barnabus oduševio me svojim ilustracijama i pričom o tome koliko je važno slijediti svoje snove, bez obzirna na to što drugi o njima misle. Ovo je priča koja koja naglašava koliko je važno biti hrabar, poštivati različitost i uvažavati svoje i potrebe drugih. Jako mi se svidjelo što se naglasak stavlja na to kako unatoč tomu što su Barnabusa i njegove prijatelje odbacili oni ostaju vjerni sebi i žele se izboriti za sebe. Sjajna poruka za mlade generacije – ostani vjeran sebi i bori se za ono u što vjeruješ, cijeni svoju slobodu i poštuj različitosti.

Za ovu slikovnicu imate moje veeelike preporuke, vjerujem da će se svidjeti i vama i vašim mališanima.


DOB. 5+

Tvrdi uvez, 72 str.

Autori i ilustratori: Braća Fan

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2022. - 149,00 kn

 

 

Primjedbe

Popularni postovi