Potraga



Potraga je slikovnica koja me na prvu osvojila svojom naslovnicom. Jako mi se dopala ta bjelina,  jednostavnost  i detalji koji se savršeno nadopunjuju.  A tu je i ovaj neobični format slikovnice.
Ovo je jedna od onih krasnih slikovnica koja više priča priču ilustracijom i osjećajem kojeg budi nego riječima.  Jer u priči zaista nema puno riječi, ponekad je to samo jedna na stranici, ali ilustracije su prava mala vizualna poslastica.

Ovo je priča o psu. O prijateljstvu. O onom trenutku kada ne postavljamo pitanje „Zašto?“ nego jednostavno nešto napravimo. O tome kako prijatelje najčešće steknemo nesvjesno, bez potrage. Prijateljstva  se jednostavno dogode.  Ovo je priča o tome kako se lijepe stvari mogu jednostavno dogoditi, čak i kada smo u potrazi za nečim sasvim drugim. Ovo je priča o potrazi. Potrazi za prijateljstvom, suradnjom i zajedništvom. Nije li to nešto za čime zapravo svaki dan težimo?


Nešto je izgubio.
Potragu je započeo.
Ostali su naišli.
Potrazi se priključili.
Što li su pronašli?

Uz ovu slikovnicu  možete se opustiti i uživati u detaljima ilustracija. Promotrite malo pse. Njihove reakcije, predanost potrazi, izraze lica. Svaki je poseban i drugačiji u onome što radi. Jednako kao i mi ljudi.


Potraga je prva autorska slikovnica nagrađivanog ilustratora Manuela Šumberca. Njegove ilustracije već ste mogli vidjeti u slikovnici Jura i kuckalo protiv dosade i Baba jaga i div Zaborav, isto u izdanju Profila.  Manuel Šumberac osvojio je nagradu Grigor Vitez za ilustraciju slikovnice Jura i kuckalo protiv dosade. Kao  glavni animator osvojio je i nagradu Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma te posebno priznanje na Libertas filmskom festivalu u Dubrovniku za film Guliver autora Zdenka Bašića.  Za svoj animirani film Escargot  osvojio je drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Osvojio je i glazbenu nagradu Porin za Gibbonijev videospot „Žeđam“ 2010. i 2012. za likovno oblikovanje albuma „Svijet glamura“ Hladnog piva, uz brojne druge nagrade.

Meni osobno se jako sviđa njegov rad i nadam se da ćemo u budućnosti imati prilike čitati još krasnih slikovnica iz ruku ovog ilustratora.



DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 44

Izdavač i cijena: Profil, Zagreb - 2019.  -69,00kn

Autor i ilustrator: Manuel Šumberac

Primjedbe

Popularni postovi