KRALJ LAV


 Emma Yarlett svaki put nas oduševi s prekrasnim slikovnicama. Gricko, Orion, Grozomor, slikovnice su koje jaaako volim i koje rado čitamo. Zato se nisam ni najmanje iznenadila kada su se moji klinci zaljubili i u slikovnicu o jednom lavu – Kralj Lav. Ovoga puta  tema priče je prijateljstvo, to jest, sklapanje istoga, hrabrost, usamljenost, tolerancija...

LAV je bio KRALJ. Kraljevao je kraljevstvom u kojemu su svi bili SRETNI…“svi osim mene“, uzdisao je kralj. Iz dana u dan gledao je svoje kraljevstvo i postajao sve USAMLJENIJI.

A prča kreće ovako.. u jednom vrlo sretnom kraljevstvu živio je jedan vrlo nesretni kralj. Bio je to kralj Lav. Lav koji nije imao prijatelja i zbog toga je bio jako tužan i usamljen. Jednoga dana odlučio je pronaći sebi prijatelja i iako se jako trudio, pokazalo se da nikako nije znao pronaći pravi način kako sklopiti prijateljstvo.

 

Stoga se KRALJEVSTVO skrivalo od svog STRAŠNOG kralja. A osamljeni kralj Lav od tuge je posve PODIVLJAO. Svake je noći RIKAO svoju tugu u mrak.

Svi su se njegovi podanici bojali lava koji je postajao sve strašniji. Nitko ga nije razumio, i sve što su vidjeli bili su njegove velike ralje pune oštrih zuba, ogromne kanđe i glasno rikanje. I tako je Lav bio je još tužniji. Sve dok jednoga dana u njegov život nije ušetala jedna djevojčica. I promijenila njegov život.

Zato što je razumjela. I znala je kako je to kada ti TREBA PRIJATELJ.

Ovo je zaista jedna prekrasna priča o prijateljstvu, o tome kako nas drugi vide, predrasudama, o bogatstvu, tuzi, osamljenosti i toleranciji. Lav je bio kraj, kralj kojega su svi morali slušati, koji je imao sve, sve osim prijatelja. A za time je najviše žudio. I to mu nikako nije polazilo za rukom.

 

Mislim kako je ova slikovnica odlična podloga za razgovor o prijateljstvu, prihvaćanju drugoga ali i viđenju sebe. Jer lav nije vidio koliko je zastrašujuć bio, a njegovi podanici nisu vidjeli kako se iza te pojave strašnoga kralja skriva jedan nježan lav koji žudi za društvom i ljubavi. Ovo je slikovnica koja potiče da razgovarate o prijateljstvu, o pružanju prilike, o empatiji. I meni se zaista jako svidjela.

Ilustracijom, tekstom, idejom. Od mene imate veliku preporuku.

 

Autorica i ilustratorica: Emma Yarlett

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač: Profil, 2023.

 

Primjedbe

Popularni postovi