BIO JEDNOM DOBRI ZMAJ/ BILA JEDNOM VJEŠTIČJA METLA


 Danas vam želim predstaviti dvije zaista prekrasne slikovnice u kojima uživamo ovih dana. Bila jednom vještičja metla i Bio jednom dobri zmaj divne su priče autorice i ilustratorice Beatrice Blue koje je za nas pripremila ekipa iz Školske knjige.

S pisanjem i ilustracijama ove autorice već sam se upoznala jer doma imamo druge dvije njene slikovnice Once Upon a Mermaidˈs tail i Once upon a Unicorn Horn i njima smo oduševljeni. Nadam se da ćemo i njih imati prilike čitati na hrvatskom… 😊

No pustite da vam sada kažem više o ove dvije ljepotice..

Bio jednom dobri zmaj prekrasna je priča o hrabrosti i prijateljstvu, o snazi priče i o tome kako mijenjajući priče možemo promijeniti kako doživljavamo nekog drugog.


Freja i Silas živjeli su u jednom vrlo hladnom selu u kojemu su svi znali sve o zlom zmaju kojega nitko nikada nije vidio. Svi u selu znali su da je zmaj kriv za hladnoću, da je jako zao i da mu iz ralja pušu goleme oluje. Svi su ga se bojali. Svi osim Freje i Silasa koji jednoga hladnoga dana odluče potražiti zmaja kako bi ga zaustavili.

Jednog oštrog zimskog dana zapuhala je jako velika oluja. Bilo je tako hladno da je grad napustila sva toplina i nitko je nije mogao vratiti. „Za ovu oluju kriv je zmaj!“ reče Silas. „Dosta je bilo!“ odgovori Freja. „Moramo nešto poduzeti!“

Nakon što ga pronađu Freja i Silas shvate kako zmaj nije ni najmanje strašan. Kako priče o njemu nisu istinite. I odluče mu pomoći. Na radost svih. Čitajući zmaju priče, ono što najviše vole, i pričajući novu priču o zmaju Freja i Silas pomogli su zmaju, ali i svima oko sebe.


Ova priča ima predivnu pouku o prihvaćanju i prijateljstvu. Podsjeća nas kolika je zapravo snaga riječi, i koliko ona može utjecati na druge. Također, pokazuje nam kako putem dobrote, hrabrosti i otvorenosti za nove priče možemo saznati istinu o drugima i postati svijet koji druge prihvaća puno, puno više.

 Bila jednom vještičja metla priča je o vjeri u sebe, hrabrosti prihvatiti ono što jesi.

Ova priča počinje u jednom čarobnom gradu u kojem žive djevojčice Amalija i Luna. One su najbolje prijateljice, nerazdvojne i sve rade zajedno i jednoga će dana postati vještice. Luni je svaki čarobni napitak uvije prštao od boja, pjesmice je pjevala savršeno i svaka čarolija bi joj uspjela. A Amalija? Ona je stalno u nečemu griješila i zbog toga je bila vrlo nesretna.

Bilo ju je strah i zapjevati jer bila je sigurna da njezine čarolije nikoga neće očarati. Nije imala hrabrosti i samopouzdanja čak ni pokušati smućkati čarobni napitak. Čvrsto je vjerovala da bi to bila potpuna katastrofa.


Amalija se često osjećala vrlo usamljeno, no veselila se danu kada će primiti svoju čarobni predmet i vjerovala da će joj upravo on promijeniti život. Uskoro je svanu i taj dan i Amalija otkriva da je njen čarobni predmet metla. Amalija je bila razočarana… odlučila je metli pružiti priliku no ništa se čarobno nije dogodilo i Amaliju je to jako rastužilo. Sve dok joj prijateljicu Luna ne otkrije svoju tajnu – ne mora biti savršeno, samo budi ono što jesi…

Obje slikovnice zaista su prekrasne i kriju divne, tople, pozitivne poruke. Moram istaknuti i krasne ilustracije koje će vam se sigurno jako svidjeti. Mi uživamo u njihovom čitanju i čitamo ih baš često. Zavirite obavezno.

Izdavač: Školska knjiga, 2023.

Prijevod: Ozren Doležal

Primjedbe

Popularni postovi