POPLAVA


Kada sam prvi put prolistala ovu slikovnicu za oko su mi prvo zapele ilustracije. Jednostavne crne ilustracije na bijeloj podlozi upotpunjene s malo žute i plavom bojom. Baš su mi se svidjele.

A onda sam počela čitati slikovnicu i otkrila koliko je zaista odlična.


U jednom gradu jednoga dana odnekuda krene izvirati voda i širiti se po ulicama. U početku to životinjama koje tamo žive nije bio problem, one veće počele su nositi čizme, a one manje pronašle su odgovarajuća prijevozna sredstva.

Za to malo vode, čini se, nitko nije mario. Bio je to sjajan izgovor za nošenje gumenih čizama. Grad je nastavio živjeti uobičajenim ritmom. Malo gore. Malo dolje. Naposljetku, bilo je to samo malo vode.

No dan za danom voda je rasla i počela prodirati u škole i kuće, a životinjama je postajalo sve teže obavljati svakodnevne aktivnosti no i dalje se nitko nije bunio. Samo su se čudili..
I tada, tada je voda došla do grla. Doslovno i figurativno. Životinjama je život postao težak i odlučile su konačno udružiti snage i maknuti vodu iz grada - problem je konačno bio riješen.

Rješenje je bilo potrebno svima. No nitko nije znao što da radi...osim jednog mališana kojemu je otpočetka sve bilo bistro. Da su ga barem poslušali. Problem ne bi postao toliko ogroman, rješenje je bilo jednostavno...no nije to bio posao samo za jednoga! Morali su svi udružiti snage.

Osim odličnih ilustracija i same priče, ova slikovnica svidjela mi se i zbog samog teksta jer sadrži mnoštvo igri riječi i teksta taman dovoljno da kaže sve što bi trebalo.

Ovo je slikovnica koja će se svidjeti i mlađim čitateljima ali i starijim čitačima. Govori o problemima, o načinu na koji se ljudi često s njima nose - trpeći, prilagođavajući im se, odbijajući se suočiti se s njima sve dok se ne pretvore u veliki problem, pri čemu oni najugroženiji najviše osjećaju njihove posljedice. A ipak, za svaki problem tu je i rješenje, sam treba razmisliti, udružiti snage i poduzeti nešto.

Lijepa, zabavna i vrlo poučna slikovnica za koju imate velike preporuke! DOB: 5+
tvrdi uvez, 36 str.
Autorica i ilustratorica: Mariajo Ilustrajo
Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Profil knjiga, 2022. - 99,00kn

Primjedbe

Popularni postovi