Kako biti umjetnički buntovnik?


Moram priznati da zaista nisam imala nikakve ideje o tome što me čeka u ovoj knjizi. I da sam se jako iznenadila kada sam ju krenula čitati. Dapače, oduševila me.

Kroz ovu zabavnu priču o umjetnosti vodi nas jedan otkačeni mačak Leo koji nam na jedan zanimljiv način želi pokazati koliko je umjetnost zapravo zabavna i čudesna. Svojim dosjetkama i osebujnom načinu na koji nam predstavlja umjetnost nasmijati će vas i potaknuti da u ovu knjigu zavirite više puta. Te ono najvažnije, otkrijete mnoge zanimljive informacije o umjetnosti koje možda još niste znali.. Ovo nije knjiga koju preporučam samo vašoj djeci, ovo je jedna od onih knjiga koju svakako preporučam i vama odraslima koji volite umjetnost.

Tisućama godina odrasli su mozgali kako da opišu umjetnost, a da zvuči TAJANSTVENO i KOMPLICIRANO, kao nešto što samo odrasli mogu shvatiti. A to je čista BESMISLICA!

Leo će nam ukratko ali na vrlo zanimljiv način kroz poglavlja objasniti umjetničke kategorije. Otkrijte što su to  portreti, nadrealizam, antička skulptura, mrtva priroda, aktovi, apstraktna umjetnost i suvremena umjetnost. Na kraju knjige nalaze se i pojmovnik te popis umjetnina koje se spominju u ovoj knjizi.

Čitajući ovu knjigu otkriti će te što su to umjetnici radili kako bi im portreti izgledali savršeni (o da, i tada su se slike, to jest portreti ljudi podvrgavali svojevrsnom filteru),  zašto su  mnogi antički kipovi bili obojani jarkim bojama,  i zašto su ih onda izribali, kako je mrtva priroda dobila tako dosadno ime. Upoznati će te i neka važna imena poput Fride Kahlo, Salvadora Dalija,... i saznati po čemu su oni bili posebni. A moći ćete pronaći i brojne zanimljivosti o tome kako su nastale neke slavne slike...

Slikar Jacques – Louis David dobio je samo nekoliko sati poziranja od Napoleona, koji je bio nadmeni gnjavator. Na kraju je Davidov sin morao sjediti na ljestvama, u Napoleonovoj staroj odori, da bi tata mogao dovršiti sliku... A to je bio tek početak lažiranja..


Zaista jako zabavna i simpatična knjiga koja mi se jako sviđa i koju vam preporučam.

I za kraj, nemojte zaboraviti tri Leova najvažnija pravila o tome kako postati umjetnički buntovnik:

                 1.  prvo i najvažnije - stvorite vlastito mišljenje

                 2.  gledajte umjetnost iz novog kuta   

                 3. ne bojte se da ste nešto pogrešno shvatili, svi imamo pravo na svoje viđenje

 

DOB: 6+

tvrdi uvez, 80. str.

Autor: Ben Street

Ilustracije: Jay Daniel Wright

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2022. - 110,00kn

Primjedbe

Popularni postovi