IZADORA MOON


S likom Izadore Mood srela sam se već davno i jako su me zanimale knjige za djecu o ovoj neobičnoj djevojčici. Zašto neobičnoj? Mama joj je vila, tata vampir, a ona je pola vampirica, a pola vila i definitivno jako posebna.  Voli noć, šišmiše i crnu boju, ali obožava i prirodu, čarobni štapić i rozu. Izadora Moon posjeduje i malenog zeca kojega joj je mama oživjela pomoću čarolije.

Nedavno je V.B.Z. izdao čak tri ilustrirane knjige za djecu o ovoj neobičnoj djevojčici i ja sam ih s guštom pročitala. Više o njima donosim vam niže u tekstu.

Prva knjiga naslova „Izadora Moon kreće u školu  vodi nas u priču u kojoj Izadora mora krenuti u školu.  Njeni roditelji, vampir i vila savjetuju joj naravno škole u kojima su se oni školovali i tako Izadora mora isprobati obje škole i odlučiti je li više vila ili vampir. U vilinskoj školi Izadora zajedno s ostalim vilama ući o magiji, biljkama i svemu onome što vile uče i shvaća da iako ima neke vilinske osobine ipak nije potpuno oduševljena svime što vile rade te misli kako će joj u vampirskoj školi ipak biti bolje. Drugi dan, to jest večer (jer vampiri idu u školu po noći, dok ostali spavaju) Izadora odlazi u vampirsku školu i trudi se biti ukorak sa ostalom vampirskom djecom. No ni to joj ne uspijeva onako kako bi to ona željela i Izadora shvaća da ni jedna škola nije ono što ona želi. Pomalo tužna, idućega dana Izadora upoznaje ljudsku djecu i shvati da želi pohađati baš ljudsku školu u koju idu njeni novi prijatelji.


Izadora Moon  na ljetovanju  druga je knjiga o Izadori i ovoga puta zajedno s njom i njenom obitelji odlazimo na ljetovanje. Njeni roditelji, vampir i vila imaju svoje ideje što sve treba nositi na more, a posebno me nasmijao Izadorin tata koji na kampiranje nosi sve i svašta... u ovoj dogodovštini Izadora upoznaje sirenu i zajedno s njom pokušava vratiti tatin skupocjeni antikni češalj kojeg je Izadora na plaži izgubila.

Izadora Moon slavi rođendan posljednja je knjiga koju (za sada) možemo čitati o ovoj neobičnoj djevojčici. Ovoga puta na redu je Izadorin rođendan kojega ona želi proslaviti baš kao i njeni ljudski prijatelji – s pozivnicama, tortom, mađioničarom,  napuhancima i ostalim rođendanskim rekvizitima. Njeni roditelji žele ju usrećiti no ipak imaju svoje viđenje kako bi rođendan trebao izgledati...

Važno je naglasiti kako knjige ne morate čitati po nekom određenom redu, na početku svake nalazi se kratak uvod u to tko je Izadora i njena obitelj, te po čemu je ona posebna. Svaka knjiga sadrži simpatičnu priču koja će djecu sigurno zabaviti i zabavne ilustracije u nijansama crne i roze.

Preporučam ju  svima koji vole čarobna stvorenja i neobične dogodovštine. Čitajući ih, nasmijala sam se i vratila u djetinjstvo, prisjetila nekih svojih dogodovština i situacija s kojima sam se mogla na neki način kao dijete povezati s Izadorom. Jer iako je ovo priča o neobičnoj djevojčici ona i dalje, baš kao sva druga djeca ima svoje nesigurnosti, strahove, veselja i nade.

 Knjige možete čitati vi djeci i naravno pri tome komentirati sve Izadorine dogodovštine, strahove i radosti, a odlično je prilagođena i onim početnicima u čitanju stoga ju preporučam i kao knjigu uz koju će vaši klinci vježbati samostalno čitanje i pri tome uživati.

Iskreno se nadam da ćemo imati prilike čitati i ostale nastavke o ovoj čarobnoj djevojčici (o da, knjiga ima još) jer je zaista posebna i neobična.

Na službenim stranicama autorice možete pronaći popis svih knjiga o Izadori - ovdje.


DOB: 5+

meki uvez, 128 str.

Autorica i ilustratorica: Harriet Muncaster

Prijevod: Aleksandra Barlović

Izdavač i cijena:  V.B.Z. d.o.o., 2022. – 69,00kn


Primjedbe

Popularni postovi