MOJA MAMA KAŽE / MOJ TATA KAŽE

 

Danas vam želim predstaviti ne jednu, nego čak tri prekrasne, inspirativne i vrlo motivirajuće slikovnice. Sve tri slikovnice napisala je Jelena Kastaneti, a zaista prekrasnim ilustracijama obogatila Andrijana Rico. No krenimo redom.

Prva slikovnica naslova Moja mama kaže da sam ja sunce ispričati će nam priču o tome kako ono najbolje uvijek nosimo u sebi i ono je uvijek tu, čak i kada zaboravimo, čak i kada je svijet tužan i oblačan..  danas je u svijetu jedne djevojčice sve nekako tužno – lopta je tužna, igračke su tužne, a svijet plače.. a ona se pokušava sjetiti nečeg što joj govori mama, nečega zbog čega je njen svijet ljepši, a nikako ne može…

Nisam željela sa svijet plače, ali nisam se mogla sjetiti što to meni mama kaže kad ja plačem. Kad bih se barem mogla sjetiti. Onda bi sve prestalo biti tužno.

 

Pogađate, na kraju slikovnice, ona se sjeti, sjeti se riječi svoje majke i sve u njenom svijetu postane ljepše, sretnije i sunčanije.

Druga slikovnica naslova Moj tata kaže da ne postoje preveliki snovi  vodi nas na čarobno putovanje kroz snove, naše želje, radosti, težnje.. u snovima je sve moguće, u snovima smo junaci iz bajki, astronauti, putujemo kroz najčarobnije svjetove… i nikada ih ne smijemo prestati sanjati. Ova slikovnica priča nam priču o dječaku koji sanja razne snove i o njegovom tati koji ga u tim snovima potiče, pazi i podržava. Jedna od zadaća roditeljstava upravo je to, poticati svoju djecu da maštaju, da sanjaju, putuju i grade, jer zaista ne postoje preveliki snovi, samo i moramo njegovati.

 
 

Treća slikovnica u nizu, Moj tata kaže da sam ja princeza vodi nas u svijet bajki i princeza, podsjeća kako svaka djevojčica može biti princeza, bez obzira na to imala ona blještavu krunu na glavi, živjela u velikom dvorcu ili ne. U ovoj priči o svijetu bajki i princeza djevojčici prije spavanja čita tata koji klasične priče o princezama ipak malo promijeni – jer zašto se princeza ne bi mogla spasiti sama? Također, roditelji ovu malu princezu poučavaju kako pravu princezu ne čine samo one materijalne stvari nego najviše ono što nosimo u srcu… i nije li baš svatko od nas svojim roditeljima princ ili princeza?

 
Sve tri slikovnice jednako su posebne, jednako prekrasne i vrlo inspirativne. Bogate su mudrim ali djeci vrlo bliskim riječima i pričom, govore o roditeljskoj ljubavi i nježnosti prema djetetu, o vrijednostima koje nosimo u sebi, što ih čini još posebnijim. A tek ilustracije.. divne su..

Od srca vam preporučam ove krasne slikovnice. Poklonite ih svojoj djeci, sebi, prijateljima,..

Primjedbe

Popularni postovi