LISZTOVI

 

Neke slikovnice oduševljavaju. A neke oduševljavaju više od drugih. Ovo je jedna od njih.

Upoznajte Listzove. Obitelj koju čine mama, tata, Frederik, Edvard, Valerija , djed i mačka.  Svaki član obitelji svakodnevno je stvarao popise. Kakve popise pitate se? Svakave. Obične i neobične. Bili su tu popisi strašnih bolesti, malih krilatih kukaca, zabavnih aktivnosti,..  S vremenom su se liste nalazile suda po kući, po zidovima, po stolovima, po podu,.. baš posvuda.

Kuća im je bila puna lista. Škrab, škrab.


No jednoga dana, na vratima ove naizgled neobične obitelji pojavio se neznanac. Pozdravio je svakog člana obitelji i pokušao s njima ostvariti komunikaciju, no, on nije bio na njihovom popisu i nije ih zanimao. Nikoga osim Edvarda – dječaka koji je ovog tajanstvenog neznanca i očekivao. Pričajući shvatili su kako ih zapravo puno toga povezuje te je posjetitelj odlučio ostati. Malo po malo, ostali članovi obitelji shvatili su kako je važno ostaviti mjesta i za neke nove, neočekivane stvari.

A onda je jednoga dana došao posjetitelj. Boljele su ga noge. Vrata su bila otvorena.

Danas, kada svi živimo vrlo ubrzano u nekom svakodnevnom, dobro poznatom i pomno isplaniranom ritmu, potrebne su nam priče poput ove koje će nas podsijtetiti koliko je važno ponekada biti spontan, izaći iz planiranih aktivnosti i upustiti se u nešto novo i neplanirano.


Slikovnica Listzovi oduševila me ne samo zbog svoje maštovite priče koja nas potiče da preispitamo sebe i ono što nas okružuje, te se otvorimo nekim novim iskustvima, nego i zbog zaista prekrasnih ilustracija koje su pune detalja i vrlo vjerno prate radnju koja se u slikovnici odvija. Slikovnica mi je zaista bila vrlo zanimljiva i smatram da će čitatelje, pogotovo one mrvicu starije potaknuti na razmišljanje. Potaknuti ih da malo odstupe od svojih rutina i uživaju u svojoj kreativnosti, okušaju se u nečem novom.


Autorica: Kyo Maclear

Ilustracija: Júlia Sardà

Prijevod: Andrea Bagović

Izdavač: Profil, 2023.

Primjedbe

Popularni postovi