Legenda o Podkinu Jednouhom

 

Bliži nam se Interliber i sigurna sam da svi polako pripremate svoje popise.. Danas vam želim predstaviti jednu lijepu knjigu za djecu koju preporučam i vašim malim čitateljima ali i vama. Legenda o Podkinu Jednouhom vodi nas u bajkovit, zimski svijet malenih zečeva, u borbu dobra i zla

Priča počinje jedne hladne zimske noći uoči Kupinova (noć u kojoj se slavi zimski suncostaj) kada zečić bard započinje svoj priču o legendarnom Podkinu Jednouhom – razmaženom sinu poglavice koji je imao sve što poželi i živio u sigurnosti Gorograda sve dok  jednoga dana ne bude prisiljen u žurbi napustiti svoj zečinjak i s vremenom ne postane zec koji je zbog svoje lukavosti i odvažnosti postao slavan.

 „Priče pripadaju pripovjedaču“ reče bard. „Barem pola njih pripada. Druga polovina pripada slušateljima. Kad se dobra priča ispriča dobro slušatelju, njih dvojica je zajedno posjeduju.“


Prognani iz svog zečinjaka Podkin i njegova starija sestra Paza i brat Pook bježe pred Gvozdenima (zlim, nemilosrdnim zečevima koji žele pokoriti njihov svijet) i na svom putu doživljavaju razne izazove, upozaju razne zečeve - i zle i dobre, i suočavaju se s raznim katastrofama koje ćete morati otkriti sami..

Atmosferična priča koja podsjeća na neka prošla vremena, vremena kada su ljudi u hladnim, zimskim noćima sjedili uz vatru i pričali priče... a ovo je jedna od onih posebnih priča koja vas ponese i opčini i jednostavno uživate u svakoj njenoj rečenici.  Jako volim ovakve priče koje ukazuju koliko su važne vrline poput ljubavi prema bližnjima, hrabrosti, odgovornosti prema drugima, mudrosti i razumijevanja... takve priče potrebne su djeci u današnjem svijetu – u što većim količinama..

Jako mi se svidio stil pisanja, priča zaista lijepo teče, radnja je jasna, zanimljiva i vrlo dinamična. Cijelu priču lijepo upotpunjuju i nekoliko crno bijelih ilustracija.


Ovo je odlična knjiga za djecu u kojoj će uživati u čaroliji i zimskom ugođaju idealnom za hladne dane koji nam dolaze. I zato ju svakako što prije nabavite i uživajte u njoj.

A posebno me veseli i to što je ovo samo prvi nastavka serijala Pet kraljevstva i što Podkinove avanture tek počinju.

DOB: 6+

tvrdi uvez, 232 str. 

Autor: Kieran Larwood

Ilustracije: David Waytt

Prijevod: Mate Maras

Izdavač i cijena: Znanje, 2022. -119,00kn

Primjedbe

Popularni postovi