MUMINI

 

Ovih dana uživala sam u dvije knjige koje su mi nedavno stigle iz VBZ-a, knjige o svima poznatim Muminima.

Komet u Mumindolu i Memoari Mumintate dvije su nove knjige koje nas  vode  u čarobni svijet Mumina i njihove priče pune mašte, ljubavi, prijateljstva, hrabrosti.. Ove priče poučavaju o životnim vrijednostima, važnosti obitelji,  opasnostima..


Komet u Mumidolu vodi nas u ljetnu pustolovinu Snifa i Mumintrola kojima bizamski štakor nagovještava veliku katastrofu – naime, Zemlji i Mumindolu približava se komet zbog kojega je more gotovo nestalo a čudna prašina prekriva šume i doline. Na svome putu Snif i Mumintrol prolaze kroz razne dogodovštine i upoznaju nove prijatelje. A kako priča završava i što će se dogoditi s kometom morate otkriti sami...

„To je dolina u kojoj se svi osjećaju potpuno sigurno“ počeo je priču Mimintrol. „Sretan si kad se probudiš, a navečer je lijepo zaspati. Tamo je jedno drvo na koje se penjemo i na kojemu ču napraviti kućicu, ali i jedno jako tajno mjesto koje ću ti pokazati. Mama je stavila školjke oko vrtnih gradica, a veranda je uvijek obasjana suncem. I lijepo miriše. I imamo svoj mostić koji je Mumintata napravio i preko kojega se možeš voziti u tačkama. I mora sam otkrio, dio mora koje je samo naše...“ „Prije si samo pričao o tome kako su lijepa sva druga mjesta koja nisi posjetio“, rekao je Snif. „To je bilo prije“, odgovorio je Mumintrol.


Memoari Mumintate pričaju nam priču o njegovom životu. Naime, prije nego li je zasnovao obitelj,  Mumintata vodio je život puno raznih opasnosti i avantura a sada o njima priča  svom sinu Mumintrolu i njegovim prijateljima Snifu i Snusu. I u ovoj knjizi upoznajemo razne druge likove i otkrivamo brojne dogodovštine Mumintate.

Obje knjige obogaćene su lijepim ilustracijama i vrlo su zanimljive. Ukoliko ih vaši klinci još nisu čitali imate moje preporuke za ove lijepe knjige. Ovi ljetni praznici idealno su vrijeme za zaroniti u čudesne pustolovini mumina.

Knjige o muminima prevedene su na brojne svjetske jezik i postali su klasici dječje književnosti. Ukupno ih ima devet, a u hrvatskom izdanju možete ih pronaći ukupno šest: osim Kometa u Mumindolu i Memoara Mumintate, tu su i Opasno ljeto u Mumindolu, Zima u Mumindolu, Mumini i velika poplava i Nevidljivo dijete i druge priče iz Mumindola.


Autorica: Tove Jansson

Prijevod: Željka Černok

tvrdi uvez, izdavač: VBZ

Primjedbe

Popularni postovi