DRHTURAVI VITEZ



Priča započinje u kasnu jesen, dok se posljednje lišće spuštalo sa stabla.  Upoznajemo pačića Antuna koji je iz svoje kuće promatrao zbivanja vani. Nikako mu se nije izlazilo na to hladno i kišno jesenje vrijeme, a čeznuo je za društvom. No jednoga dana Antun je kroz prozor vidio da je Patkograd počeo prekrivati snijeg i to ga je silno razveselilo. Odmah je izletio iz svoje kuće i promatrao pahuljice kako padaju. Primijetio je da su i na drugim kućama zatreperili zastori. Nakon nekoliko dana zaledila se i rijeka što se Antona silno razveselilo – izvukao je svoje stare, bakine klizaljke i odlučio otići na klizanje na jezero na kojemu su se ubrzo pojavile i ostale patke – Žličarka, Pupčanica, Lastarka i Kreketaljka, samo su neke od njih. U jednom trenutku pojavio se i crni ljepotan.

Kada je Crni Ljepotan uletio na klizalište na svojim blistavim klizaljkama, svi su obamrli. Tako je prekrasan. Klizao je kraj drugih pataka, napravio krug oko njih, a onda je već počeo pokazivati sve što umije. Crnko se uvijao, skakao i vijugao, kružio čas slijeva nadesno, čas zdesna nalijevo. I svima se činilo da on ne kliže, već doista leti. Patkice nisu mogle odvojiti pogled.


Sve su se patke divile Crnom ljepotanu, no u jednom trenutku njegova šepurenja desilo se nešto neočekivano, naime led je na jednom dijelu jezera bio tanji i Crni ljepotan propao je kroz njega. Sve su se patke prestrašile a jedino je Antun nešto i napravio kako bi pomogao. Odvažno je skinuo bakine klizaljke, skočio u vodu i izvukao Ljepotana na površinu… sve su patke sada svoju pozornost posvetile Antunu koji je stajao i drhtao dok je posramljeni Ljepotan odjurio kući. A ubrzo je Anton dobio i nadimak – Drhturavi Vitez i zadivio svoju susjedu Kržuljicu.

Ostatak priče vam ostavljam da otkrijete sami.


Jednako kao i sve druge priče Kestutisa Kasparavičiusa i Drhturavi vitez posebna je, zanimljiva i divno, bogato ilustrirana. Ovo je prekrasna zimska priča o različitosti, ljubavi, nesebičnosti i junaštvu. Priča koja nas podsjeća da nije važna ljepota perja nego veličina našeg srca. Neustrašivost i spremnost pomoći drugome velike su vrijednosti koje trebamo poticati kod svoje djece. Ova priča pomoći će vam u tome. Moje velike preporuke!

 
DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Autor i ilustrator: Kestutis Kasparavičius

Prijevod: Mirjana Bračko

Izdavač i cijena: Ibis grafika, 2020. – 100,00kn


Primjedbe

Popularni postovi