PE PITA O NEBU



Upoznajte Petra, od milja zvanog Pe. Sigurna sam da doma imate nekoga tko je upravo poput njega. Znatiželjan i pun pitanja. Ili će to ubrzo postati. No Pe ima jedan problem – njegovi roditelji su jako zaposleni i nemaju baš vremena odgovarati na njegova pitanja. Zato je tu teta Slikovnica. Ona ga čuva, uvijek je uz njega, često spava s njim ispod jastuka.  Što vam jako dobro dođe ako ste kao Pe te čim se probudite u glavi vam se stvori košarica pitanja.

     -  Zašto je nebo plavo?
     - Hm – zastane teta Slikovnica – mislim da je nebo plavo, jer hm… zato što Sunce šalje svjetlost i onda se ono putem zaplavi!
     - Ma da! – uzvrati Pe. – Pa kakav je to odgovor. Pa to je smiješno! Što, netko izlije na svjetlost kantu plave boje? Svašta!
     -  Nije, istina je! Sunce šalje sve boje duge, a onda tu nešto zrak zbrčka i ostane samo jedna.
     -  Plava! – zaključi Pe!
     -  Da, Petre, plava!


I tako je Pe od ranog jutra obasipao tetu Slikovnicu raznim pitanjima poput:
       Jesmo li sigurni da nebo nije dolje, a more gore?
       Je li nebo možda plavo zbog riba koje iskaču iz plavog mora?
       Tko boji sunce?
       Jesu li odgovori šareni, crno – bijeli, moramo li ih držati u frižideru da se ne pokvare?
       Zašto je kiša prozirna a pada iz plavog neba?

A teta Slikovnica nije baš bila oduševljena, jer na koncu nije znala što mu odgovoriti. I jedva je čekala da mama dođe s posla…


        - Tko to zvoni? - upita Pe.
        - Zasigurno tvoja mama - odgovori veselo Slikovnica.
        - Aha. Mama. Znam. Nebo je plavi, jer moja mama ima plave oči. Zbog toga je nebo plavo. Mamine oči su plave. A ti Slikovnice možeš sada ići spavati. Hvala ti što mi ni na jedno pitanje nisi znala odgovoriti. 

Strašno su me zabavljala ova Peova pitanja. Moj mališa još nije došao u tu fazu, ali samo ju čekam. I znam da na neka pitanja neće biti lako dati odgovor.  Jako mi se svidjelo što teta Slikovnica nije Petru dala gotove odgovore, nego ga je poticala na da sam kritički razmišlja i promišlja, poticala ga je na traganje dalje.


Ovo je jedna zbilja posebna slikovnica koja će, sigurna sam, potaknuti maštu vaše djece, potaknuti na to da promišljaju o danim odgovorima na postavljena pitanja, da ih ne uzimaju zdravo za gotovo i na taj način uče. Jer takvo bi učenje i trebalo biti.

Ako vam se svidjela ova slikovnica sigurna sam da će vas razveseliti informacija da je ovo tek prva u nizu slikovnica iz serijala pod nazivom „Svijet kakav bi trebao biti“ u kojemu dječak Petar, od milja zvani Pe, preispituje svijet oko sebe. Mi jedva čekamo vidjeti što nam to autorica slikovnice još priprema.

DOBː 5+

Uvezː tvrdi

Broj stranicaː 25

Autoricaː Silvija Šesto

Ilustracijeː Vanda Čizmek

Izdavač i cijenaː Ibis grafika, 2019. – 99,00kn

Primjedbe

Popularni postovi